Πρόσφατα άρθρα


1
Η νέα χρονιά ήρθε και έχει γίνει πλέον θεσμός η κοπή Περισσότερα...
1
  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που Περισσότερα...
1
Πέντε νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακαλύφθηκαν στα Περισσότερα...
1
Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των Περισσότερα...
1
 Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα Περισσότερα...

AquaHooby.GR News Letter

Καταχωρήστε το e-mail σας, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλα τα νέα μας.
Όνομα:
E-mail:

Δημοσκόπηση

Πόσο συχνά αλλάζετε τις λάμπες σας;
 

Φωτογραφίες

  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Paracheirodon axelrodi

Share
E-mail Εκτύπωση PDF
(0 - 5)

Cardinal Tetra Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα υπέροχο ψάρι που οι περισσότεροι αν όχι όλοι έχουμε φιλοξενήσει στα ενυδρεία μας.

 Συχνά κάποιοι το μπερδεύουν με το Paracheirodon innesi γνωστό και ως Neon Tetra, παρόλο που η διαφορά τους είναι οφθαλμοφανής. Το Paracheirodon axelrod έχει μια έντονα φωσφορίζουσα μπλε λουρίδα, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κορμού τους, ενώ στο κάτω μέρος του κυριαρχεί ένα κόκκινο χρώμα και στο κάτω μέρος της κοιλιάς υπάρχει ελάχιστο ασημί. Το Neon Tetra αν και έχει το ίδιο φωσφορίζον μπλε στο πάνω μέρος του κορμού του, ολόκληρο το μέρος της κοιλιάς του καλύπτετε από ασημί και τελειώνει στην ουρά σε κόκκινο. Επίσης το Cardinal Tetra είναι πιο ανθεκτικό από το Neon Tetra με μικρότερη θνησιμότητα.

 Ανήκει στην οικογένεια Characidae και βρίσκονται κυρίως στους ποταμούς Orinoco και Rio Negro ενώ τα συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αμερικής, όπως στη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα. Στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν σε σκιερά ποτάμια με μαλακά, σκούρα και όξινα νερά (GH = 1-6, pΗ = 5,0-7,0) και θερμοκρασίες από 22 έως 28 βαθμούς. 
 Είναι ιδανικό για ένα κοινωνικό ενυδρείο, αρκεί να μην κρατηθεί με ψάρια που θα το δουν ως τροφή, πχ Pterophyllum scalare, και πρέπει να κράτησε σε ομάδες με τουλάχιστον 6 άτομα.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ:

Λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση του Cardinal Tetra, το ενυδρείο που θα το φιλοξενήσει θα πρέπει να έχει εξαιρετικά μαλακό και όξινο νερό και να διαθέτει πάρα πολύ καλή φίλτρανση μιας και είναι ευαίσθητα σε συγκεντρώσεις αμμωνίας, νιτρωδών, νιτρικών, ασβεστίου και μαγνησίου. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται ο έντονος φωτισμός αφού είναι εκ φύσεως σχετικά φωτοφοβικό ψάρι. Αν και στο φυσικό τους περιβάλλων τα Cardinal Tetra ζουν σχεδόν ένα χρόνο στα ενυδρεία μας και με σωστές συνθήκες και υπό φυσιολογικούς όρους ζει ως και πέντε χρόνια. Είναι εξαιρετικά φιλήσυχα, αλλά κινητικά ψάρια, που λατρεύουν να κολυμπούν σε κοπάδια. Πρέπει να τα φιλοξενούνται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα σε μήκος ενυδρεία, και σε ομάδες των δέκα και πάνω. Ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο με αρκετά φυτά επιφανείας, και ρίζες ξύλου είναι ιδανικό για τα Cardinal Tetra. 
 Η διατροφή τους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα μιας και θα δεχτούν σχεδόν όλες τις τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά θα δείξουν μια προτίμηση στην ζωντανή αν είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορέσουν να την φάνε.


ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:
 Μέχρι πρόσφατα όσα Cardinal Tetra κυκλοφορούσαν στο εμπόριο ήταν πιασμένα στο φυσικό τους περιβάλλον μιας και η αναπαραγωγή τους ήταν σχεδόν αδύνατη. Τα τελευταία όμως χρόνια κάποιες μεγάλες ιχθυοτροφικές μονάδες έχουν καταφέρει να τα αναπαράγουν με επιτυχία, και έτσι αρκετά από τα ψάρια που βρίσκουμε στην αγορά προέρχονται από αναπαραγωγές σε αιχμαλωσία. Τα ψάρια δε που προέρχονται από αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία είναι πιο δεκτικά σε νερά με μεγαλύτερο pH αλλά και σκληρότητα. 
 Ο διαχωρισμός των δύο φύλων είναι εύκολος, αφού τα αρσενικά είναι μικρότερα σε μέγεθος από ‘τι τα θηλυκά.

  Η αναπαραγωγή τους στα ενυδρεία μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Τα θηλυκά γεννούν περί τα 500 αυγά αλλά τόσο τα ψάρια όσο και τα αυγά πρέπει να είναι μακριά από τον φωτισμό αλλιώς η προσπάθεια θα στεφθεί με αποτυχία. Οι γονείς πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως μετά τη γέννα ώστε να μην φάνε τα αυγά. Τα μικρά μόλις γεννηθούν πρέπει να παραμείνουν για μερικές ημέρες σε πάρα πολύ χαμηλό φωτισμό μιας και είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και σιγά σιγά να προσαρμοστούν σε κανονικές συνθήκες ενυδρείου.

 

Κοινό όνομα Cardinal Tetra
Επιστημονικό όνομα  Paracheirodon axelrodi 
Οικογένεια  Characidae
Υποοικογένεια Tetragonopterinae
Τάξη Characiformes
Καταγωγή Νότια Αμερική
Τελικό μέγεθος

 5εκ

Κοινωνική συμπεριφορά Φιλήσυχο, ζει σε ομάδες
Δίαρκεια ζωής 4χρόνια
Επίπεδο ενυδρείου Μέση και ψηλά
Μέγεθος ενυδρείου  60 λίτρα
Διατροφικές συνήθειες Ζωντανές τροφές και φυλλαράκια.
Αναπαραγωγή Αυγά
Φροντίδα Μέτρια
pH 4.6 - 6.2
GH 5~12
Θερμοκρασία  23-27 C
 
 
ro-man

Άρθρα

Οι πρώτοι επιστήμονες

Οι πρώτοι επιστήμονες

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνω...

Οι "πρωτομάστωρες"

Αν και έχει σε όλους μας αναπτυχθεί η αντίληψη ότι οι “...

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρ...

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός του ενυδρείου μας είν...

More:

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στους εορτασμού της π...

Εισβολή Nomura στην Ιαπωνία

Εισβολή Nomura στην  Ιαπωνία

 Ένας ¨τυφώνας μεδουσών¨ αναμένετε να πλήξη τα παράλια ...

More:

AquaZone

Επικοινωνήστε μαζί μας