Πρόσφατα άρθρα


1
Η νέα χρονιά ήρθε και έχει γίνει πλέον θεσμός η κοπή Περισσότερα...
1
  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που Περισσότερα...
1
Πέντε νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακαλύφθηκαν στα Περισσότερα...
1
Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των Περισσότερα...
1
 Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα Περισσότερα...

AquaHooby.GR News Letter

Καταχωρήστε το e-mail σας, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλα τα νέα μας.
Όνομα:
E-mail:

Δημοσκόπηση

Πόσο συχνά αλλάζετε τις λάμπες σας;
 

Φωτογραφίες

  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
AquaHobby.GR Αρθρα Ιστορικά γεγονότα Οι πρώτοι επιστήμονες
Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Οι πρώτοι επιστήμονες

Share
E-mail Εκτύπωση
(0 - 5)

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνων στράφηκαν στα ενυδρεία και στην μελέτη των υδρόβιων οργανισμών. Βιολόγοι, ζωολόγοι, και γνώστες της φυσική ιστορίας άρχισαν να πειραματίζονται και να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους.

Ως πρώτος κάτοχος ενυδρείου θαλασσινού νερού αν και δεν χρησιμοποιούσε αυτό τον όρο, έχει καταγραφεί το 1838, ο σπουδαίος γάλλος βιολόγος Félix Dujardin καθηγητής Βοτανικής και Ζωολογίας και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Rennes. Δεν είχε καταφέρει όμως να διατηρήσει τους οργανισμούς που φιλοξενούσε στο ενυδρείο του για διάστημα μεγαλύτερο των 3-4 εβδομάδων.  

Στο βιβλίο του A History of British Sponges and Lithophytes, που δημοσιεύθηκε στο 1842, o βοτανολόγος και ζωολόγος Dr George Johnston, αναφέρει μια γυάλα, στην οποίο είχε διατηρήσει μικρά κοράλλια, έναν αστερία και μερικά μύδια για δύο μήνες.


Το 1846 η θαλάσσια ζωολόγος Anna Thynne και μητέρα 9 παιδιών, μετέφερε κοράλλια, φύκια και μερικούς οργανισμούς από το Torquay που βρίσκετε στα νότια παράλια της Αγγλίας, στο σπίτι της στο Λονδίνο σε ένα εμπορευματοκιβώτιο γεμάτο με θαλασσινό νερό. Φτάνοντας στο σπίτι της, τα τοποθέτησε σε δύο γυάλινα δοχεία προκειμένου αυτά να μπορούν να παρατηρηθούν λεπτομερέστερα. Στην αρχή άλλαζε το νερό στα ενυδρεία κάθε δεύτερη μέρα, αλλά σύντομα το θαλασσινό νερό που είχε φέρει μαζί της εξαντλήθηκε. Η Thynne αποφάσισε να επαναχρησιμοποιεί το νερό αφού πρώτα το ανατάρασσε για σαράντα πέντε λεπτά μπροστά από ένα ανοικτό παράθυρο (πράγμα που μάλλον έβαζε κάποια υπηρέτρια να το κάνει). Αυτό το αναζωογονημένο και εμπλουτισμένο με οξυγόνο νερό, τροφοδοτούσε με αρκετό οξυγόνο τα κοράλλια..

Όταν η Thynne επέστρεψε από ένα από τα ταξίδια της, στο σπίτι της επικρατούσε αναταραχή και σύγχυση: τα κοράλλια και οι οργανισμού , όπως είναι φυσικό, είχαν πολλαπλασιαστή. Προσπάθησε να ανακόψει τον πολλαπλασιασμό τους, τοποθετώντας περισσότερες πέτρες στα ενυδρεία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1849, η Thynne πρόσθεσε επίσης φύκια στα ενυδρεία και έτσι ήταν σε θέση να διατηρήσει τους θαλάσσιους οργανισμούς στο σπίτι της για σχεδόν τρία χρόνια, ένα κατόρθωμα που κερδίσει την προσοχή πολλών βιολόγων και άλλων ατόμων που ενδιαφέρονται για την φυσική ιστορία.
Η Rebecca Stott, η οποία ασχολήθηκε εκτενώς με την μελέτη των medreporae της Thynne, στο βιβλίο της Theaters of Glass αναφέρει την Thynne ως ο δημιουργός του πρώτου ισορροπημένου θαλάσσιο ενυδρείο στο Λονδίνου.

Παρόλα αυτά, η λεπτομερής επιστημονική τεκμηρίωση και περαιτέρω δημοσιότητα των πορισμάτων τους, πιστώνεται σε κάποιους άλλους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Robert Warigton, ένα χημικός από το Λονδίνο, που μελέτησε συστηματικά την αλληλεπίδραση μεταξύ της υποβρύχιας πανίδας και χλωρίδας, ενδεχομένως ακούγοντας για τα πειράματα και τις παρατηρήσεις της Anna Thynne.
Τον Μάιο του 1849 (την ίδια περίπου εποχή με την Thynne), πειραματίστηκε με ένα ¨ενυδρείο¨ 50 λίτρων το οποίο και γέμισε με νερό, άμμο, πολλές πέτρες, δύο χρυσόψαρα, ένα φυτό που ονομάζεται "eelgrass ", και μερικά σαλιγκάρια.
O Warigton δημοσίευσε τα συμπεράσματά του σχετικά με την αυτάρκεια τoυ βιότοπου το 1850 σε ένα σύντομο άρθρο του στην εφημερίδα Chemical Society, περιγράφοντας τον συνδυασμό των ευρημάτων του: τα ζώα εισπνέουν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα φυτά κάνουν το αντίθετο, που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και , υπό την επίδραση του φωτός, απελευθερώνουν οξυγόνο. Καθώς και το ότι τα ψάρια τρώνε τα έντομα και μικρά σαλιγκάρια, και εκκρίνουν ουσίες οι οποίες είναι ευεργετικές για τα φυτά, ενώ τα μικρά σαλιγκάρια τρώνε από το νερό τις παρασιτικές άλγες που αναπτύσσουν στα ενυδρεία.{source}
[[SCRIPT charset="utf-8" type="text/javascript" src="http://ws.amazon.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&MarketPlace=US&ID=V20070822/US/aqugr-20/8001/06c45e68-1eea-4a5e-bb1f-a3da68d11fb6" mce_src="http://ws.amazon.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&MarketPlace=US&ID=V20070822/US/aqugr-20/8001/06c45e68-1eea-4a5e-bb1f-a3da68d11fb6"]] [[/SCRIPT]] [[NOSCRIPT]][[A href="http://ws.amazon.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&MarketPlace=US&ID=V20070822%2FUS%2Faqugr-20%2F8001%2F06c45e68-1eea-4a5e-bb1f-a3da68d11fb6&Operation=NoScript" mce_href="http://ws.amazon.com/widgets/q?ServiceVersion=20070822&MarketPlace=US&ID=V20070822%2FUS%2Faqugr-20%2F8001%2F06c45e68-1eea-4a5e-bb1f-a3da68d11fb6&Operation=NoScript"]]Amazon.com Widgets[[/A]][[/NOSCRIPT]]
{/source}
ro-man

Άρθρα

Οι πρώτοι επιστήμονες

Οι πρώτοι επιστήμονες

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνω...

Οι "πρωτομάστωρες"

Αν και έχει σε όλους μας αναπτυχθεί η αντίληψη ότι οι “...

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρ...

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός του ενυδρείου μας είν...

More:

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στους εορτασμού της π...

Εισβολή Nomura στην Ιαπωνία

Εισβολή Nomura στην  Ιαπωνία

 Ένας ¨τυφώνας μεδουσών¨ αναμένετε να πλήξη τα παράλια ...

More:

AquaZone

Επικοινωνήστε μαζί μας