Πρόσφατα άρθρα


1
Η νέα χρονιά ήρθε και έχει γίνει πλέον θεσμός η κοπή Περισσότερα...
1
  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που Περισσότερα...
1
Πέντε νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακαλύφθηκαν στα Περισσότερα...
1
Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των Περισσότερα...
1
 Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα Περισσότερα...

AquaHooby.GR News Letter

Καταχωρήστε το e-mail σας, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλα τα νέα μας.
Όνομα:
E-mail:

Δημοσκόπηση

Πόσο συχνά αλλάζετε τις λάμπες σας;
 

Φωτογραφίες

  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
AquaHobby.GR Αρθρα Γενικά Η Αμμωνία στα ενυδρεία.
Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Share
E-mail Εκτύπωση
(0 - 5)

Αμμωνία ΝΗ3/ΝΗ4+  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρεάζουν τα ψάρια, η αμμωνία είναι το πιο σημαντικό, μετά το οξυγόνο, ειδικά στα κλειστά συστήματα όπως είναι το ενυδρείο. H Αμμωνία προκαλεί άγχος και ζημιά στα βράγχια και σε άλλους ιστούς, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Η έκθεση των ψαριών σε χαμηλά επίπεδα αμμωνίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα καθιστούν περισσότερο ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις, έχουν κακή ανάπτυξη, και δεν θα είναι τόσο ανεκτικά στις αλλαγές τον υπόλοιπων παραμέτρων του νερού. Η αμμωνία είναι θανατηφόρα όταν βρίσκετε σε υψηλές συγκεντρώσεις, και πολλές ανεξήγητες απώλειες ενδέχεται να έχουν προκληθεί από τα υψηλά επίπεδα αμμωνίας.

Η Αμμωνία σωρεύεται εύκολα στα υδάτινα συστήματα, διότι είναι ένα φυσικό υποπροϊόν του μεταβολισμού των ψαριών. Όλα τα ζώα εκκρίνουν κάποια απόβλητα κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού των τροφών σε ενέργεια, τα θρεπτικά συστατικά, και πρωτεϊνών που χρησιμοποιούν για την επιβίωση και την ανάπτυξη τους. Στα ψάρια, το κύριο προϊόν μεταβολισμού των αποβλήτων είναι αμμωνίας. Επειδή αποβάλλεται συνεχώς και είναι δυνητικά θανατηφόρα η οποιαδήποτε συγκέντρωση της, θα πρέπει να κάνουμε συνεχείς ελέγχους ύπαρξης Αμμωνίας στα ενυδρεία μας, και αν εντοπιστεί θα πρέπει να έχουμε κάποιων τρόπο να την απομακρύνουμε πριν βλάψει τα ψάρια μας.

Ως υποπροϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, η αμμωνία απεκκρίνεται κυρίως από τα βράγχια των ψαριών, ενώ μια μικρή ποσότητα αποβάλλεται με τα ούρα. Η αποσύνθεση των υπολειμμάτων της τροφής καθώς και τα υπόλοιπα οργανικά υπολείμματα δημιουργούν μικρές ποσότητες αμμωνίας, αλλά στα περισσότερα κλειστά υδατικά συστήματα, τα ψάρια αποτελούν την κύρια πηγή της αμμωνίας. Όσο περισσότερη τροφή καταναλώνει ένα ψάρι, τόσο περισσότερη αμμωνία αποβάλει. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν ταΐσουμε τα ψάρια μας, αυτά αποβάλουν μερικές ποσότητες αμμωνίας.
 
Η Αμμωνία μπορεί να υπάρχει και στο νερό του σπιτιού μας. Η αμμωνία είναι άχρωμο, και, σε μικρές ποσότητες, άοσμη, ενώ ακόμα και ίχνη της μπορεί να είναι τοξικά για τα ψάρια. Για αυτό, ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε την ύπαρξη αμμωνίας στο ενυδρείο μας είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατάλληλο τεστ.

Στο νερό, η αμμωνία απαντάται σε δύο μορφές, οι οποίες μαζί ονομάζονται ολικό άζωτο αμμωνία, ή TAN. Χημικά, οι δύο αυτές μορφές είναι η NH 4 + και η NH 3. Η NH 4 + ονομάζετε ιονισμένη αμμωνία επειδή έχει ένα θετικό ηλεκτρικό φορτίο, ενώ η NH 3 ονομάζεται μη-ιονισμένη αμμωνία (UIA), επειδή δεν έχει θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την διαφορά αυτή, γιατί η NH 3,  η μή-ιονισμένη αμμωνία, είναι πιο τοξική για τα ψάρια μας. Τόσο η θερμοκρασία του νερού, όσο και το pH επηρεάζουν στο οποία μορφή αμμωνίας θα είναι κυρίαρχο ανά πάσα στιγμή σε ένα ενυδρείο.

Δείτε επίσης:
Ο κύκλος του αζώτου - Αμμωνία , Νιτρώδη, Νιτρικά 

ro-man

Άρθρα

Οι πρώτοι επιστήμονες

Οι πρώτοι επιστήμονες

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνω...

Οι "πρωτομάστωρες"

Αν και έχει σε όλους μας αναπτυχθεί η αντίληψη ότι οι “...

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρ...

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός του ενυδρείου μας είν...

More:

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στους εορτασμού της π...

Εισβολή Nomura στην Ιαπωνία

Εισβολή Nomura στην  Ιαπωνία

 Ένας ¨τυφώνας μεδουσών¨ αναμένετε να πλήξη τα παράλια ...

More:

AquaZone

Επικοινωνήστε μαζί μας