Πρόσφατα άρθρα


1
Η νέα χρονιά ήρθε και έχει γίνει πλέον θεσμός η κοπή Περισσότερα...
1
  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που Περισσότερα...
1
Πέντε νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακαλύφθηκαν στα Περισσότερα...
1
Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των Περισσότερα...
1
 Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα Περισσότερα...

AquaHooby.GR News Letter

Καταχωρήστε το e-mail σας, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλα τα νέα μας.
Όνομα:
E-mail:

Δημοσκόπηση

Πόσο συχνά αλλάζετε τις λάμπες σας;
 

Φωτογραφίες

  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
AquaHobby.GR Αρθρα Βασικές γνώσεις Υψηλές θερινές θερμοκρασίες
Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Υψηλές θερινές θερμοκρασίες

Share
E-mail Εκτύπωση
(0 - 5)

Το καλοκαίρι έχει έρθει πλέον για τα καλά και οι καύσωνες αν δεν έχουν έρθει ακόμα, είναι προ των πυλών. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας το καλοκαίρι, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο και τα ψάρια και τα φυτά που έχουμε στα ενυδρεία μας. 
Σε ένα τροπικό ενυδρείο, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα έπρεπε να ήταν πρόβλημα, μιας και αφού είναι τροπικό και τα ψάρια και τα φυτά θα έπρεπε να είναι συνηθισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν είναι όμως απολύτως σωστό. Στον Αμαζόνιο για παράδειγμα νερό φτάνει τους 30-32 βαθμούς κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως θερμοκρασία αυτή το βράδυ πέφτει κατά πολύ μέχρι και 24-25. Στο ενυδρείο μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν φτάσει το νερό σε θερμοκρασία 30-32 το βράδυ δύσκολα θα πέσει κάτω από τους 28. 


Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δεν είναι η άνοδος της θερμοκρασίας αυτής καθαυτής, αλλά αυτά που την ακολουθούν, καθώς και ο συνδυασμός τους. 
Η πτώση της περιεκτικότατης του νερού σε οξυγόνο είναι αυτό που ταλαιπωρεί περισσότερο σε μια τέτοια κατάσταση τα ψάρια που υπάρχουν στο ενυδρείο μας. Σε θερμοκρασίες κοντά ή ακόμα και μεγαλύτερες των 28-29 θα δείτε ότι τα ψάρια σας παρουσιάζουν ένα λαχάνιασμα, και περιορίζουν τις μετακινήσεις τους. Μια εύκολη και άμεση λύση είναι ο καλύτερος αερισμός του ενυδρείου. Ο αερισμός του νερού γίνετε με την ανατάραξη της επιφάνειας του, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη και γρηγορότερη ανταλλαγή αερίων. Το μόνο λοιπών που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε την έξοδο του φίλτρου μας, ώστε να προκαλεί ανατάραξη. Φυσικά το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε και αν βάλουμε σε λειτουργία μια αεραντλία. 
Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί όμως και αύξηση του μεταβολισμού. Έτσι τα ψάρια μας θα χρειαστούν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, πράγμα που θα προκαλέσει αύξηση των ρυπογόνων στοιχείων στο ενυδρείο μας. 
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, ίσως μεγαλύτερο και από την άνοδο της θερμοκρασίας, το προκαλούμε εμείς στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε το νερό στις σωστές θερμοκρασίες με δύο τρόπους. 
Κατά πρώτων πολύ θα μας συμβουλέψουν να κάνουμε μια ¨καλή¨ αλλαγή νερού. Αυτό ναι μεν θα χαμηλώσει την θερμοκρασία, αλλά θα το κάνει σε μικρό χρονικό διάστημα, αντίθετα με την άνοδο που έγινε σιγά σιγά κατά την διάρκεια μια ή και περισσοτέρων ημερών. Όπως γνωρίζουμε οι απότομες αλλαγές στις συνθήκες του νερού προκαλούν επιπλέων στρες στα ψάρια μας, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη δυσάρεστη θέση που βρίσκονται, κάνοντας ακόμα πιο επιρεπεί σε ασθένειες. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε περισσότερες αλλαγές, σε μικρότερη ποσότητα πχ 10%-15%. Έτσι και η θερμοκρασία θα πέσει, και τα ψάρια στο ενυδρείο θα ταλαιπωρηθούν λιγότερο. Απλά εμείς θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερη ώρα.
Το δεύτερο λάθος που κάνουμε, αφορά το νερό που εξατμίζετε. Λόγω της θερμοκρασίας αλλά και της αναταράξεις της επιφάνειας του νερού στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε την θερμοκρασία χαμηλά προκαλούμε αυξημένη εξάτμιση στο νερό του ενυδρείου μας. Το πρώτο λοιπών που κάνουμε είναι να συμπληρώνουμε το νερό που εξατμίστηκε με νερό από την βρύση μας. Το νερό όμως που εξατμίστηκε ήταν καθαρό νερό, χωρίς άλατα δηλαδή ενώ το νερό της βρύσης έχει κάποια ποσότητα αλάτων. Έτσι, άθελα μας, προκαλούμε αύξηση στην σκληρότητα του νερού στο ενυδρείο μας. Το νερό που εξατμίζετε θα πρέπει να αναπληρώνετε με νερό από κάποιο φίλτρο αντίστροφης όσμωσης ή αφού περάσει από κάποια ρητίνη που θα κρατήσει τα άλατα. Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι κάποιο φίλτρο αντίστροφης όσμωσης, μπορούμε να προμηθευτούμε απεσταγμένο νερό και να κάνουμε με αυτό αναπλήρωση του νερού που έχει εξατμιστεί.
Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε την αλλαγή του νερού στο ενυδρείο μας, με την αναπλήρωση του νερού που έχει εξατμιστεί. Δηλαδή να κάνουμε αλλαγή νερού με νερό που είναι σε θερμοκρασία 5-8 βαθμούς πιο χαμηλά από την θερμοκρασία που έχει ίση το νερό στο ενυδρείο μας, αλλά να είναι και πιο χαμηλά σε σκληρότητα ώστε μαζί με την θερμοκρασία να επαναφέρουμε και την σκληρότητα στα σωστά πλαίσια.

ro-man

Άρθρα

Οι πρώτοι επιστήμονες

Οι πρώτοι επιστήμονες

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνω...

Οι "πρωτομάστωρες"

Αν και έχει σε όλους μας αναπτυχθεί η αντίληψη ότι οι “...

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρ...

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός του ενυδρείου μας είν...

More:

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στους εορτασμού της π...

Εισβολή Nomura στην Ιαπωνία

Εισβολή Nomura στην  Ιαπωνία

 Ένας ¨τυφώνας μεδουσών¨ αναμένετε να πλήξη τα παράλια ...

More:

AquaZone

Επικοινωνήστε μαζί μας