Πρόσφατα άρθρα


1
Η νέα χρονιά ήρθε και έχει γίνει πλέον θεσμός η κοπή Περισσότερα...
1
  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που Περισσότερα...
1
Πέντε νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακαλύφθηκαν στα Περισσότερα...
1
Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των Περισσότερα...
1
 Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα Περισσότερα...

AquaHooby.GR News Letter

Καταχωρήστε το e-mail σας, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλα τα νέα μας.
Όνομα:
E-mail:

Δημοσκόπηση

Πόσο συχνά αλλάζετε τις λάμπες σας;
 

Φωτογραφίες

  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
AquaHobby.GR Αρθρα Βασικές γνώσεις Ο κύκλος του αζώτου - Αμμωνία , Νιτρώδη, Νιτρικά
Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Ο κύκλος του αζώτου - Αμμωνία , Νιτρώδη, Νιτρικά

Share
E-mail Εκτύπωση
(0 - 5)

Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη για την ανάπτυξή και την επιβίωση τους, από ενέργεια και συστατικά τα οποία και εξασφαλίζουν από την τροφή τους. Εκμεταλλεύονται τα στοιχεία της τροφής, κατακρατούν ότι χρειάζονται, και αποβάλουν τα υπόλοιπα. Στην φύση, τα απόβλητα από τον μεταβολισμό της τροφής εκμηδενίζονται γρήγορα από το οικοσύστημα, με την βοήθεια των βακτηριδίων. Στο ενυδρείο μας όμως που η ποσότητα του νερού είναι περιορισμένη και μη ανανεώσιμη, το απόβλητα αυτά, μαζί με τα υπολείμματα της τροφής που δεν καταναλώθηκαν από τα ψάρια μας, θα έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. 


Από την στιγμή που τοποθετήσαμε στο ενυδρείο μας τα ψάρια και αρχίσαμε να τα ταΐζουμε, ξεκίνησε και η διαδικασία του αρχικού στρωσίματος του φίλτρου, ξεκινώντας στην ουσία ο κύκλος του αζώτου, ένας κύκλος που πρέπει να συνεχιστεί για όσο καιρό θα έχουμε το ενυδρείο μας σε λειτουργία. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, τα υλικά φιλτραρίσματος που υπάρχουν μέσα στο φίλτρο μας, αποκτούν αποικίες βακτηριδίων που καταναλώνουν οξυγόνο και μεταβολίζουν τις ενώσεις του αζώτου σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα.
 
 Η διαδικασία ξεκινάει με την αμμωνία που αποβάλουν τα ψάρια μας, και από τα βακτήρια που καταναλώνουν τα απόβλητα των ψαριών μας, καθώς και τα υπολείμματα της τροφής, και μετατρέπουν το οργανικό άζωτο σε αμμωνία (ΝΗ3) και αμμώνιο (ΝΗ4+), ανάλογα με τη pH του νερού.

Αμμωνία / αμμώνιο
 H Αμμωνία (NH3) είναι ένα άχρωμο, οξύ και ασφυκτικό αέριο, και αποτελείτε από άζωτο και υδρογόνο, και είναι πολύ διαλυτό στο νερό. Η πλειοψηφία των αποβλήτων που παράγονται από τα ψάρια έχει τη μορφή αμμωνίας, τα οποία αποβάλλονται τόσο από του ουροποιητικό τους σύστημα, όσο και από τα βράγχια. 
 Η αμμωνία είναι εξαιρετικά τοξικό για ψάρια και πρέπει να αφαιρεθεί ή να διασπαστεί το συντομότερο. Λόγω τις τοξικότητας τη αμμωνίας είναι που πιθανόν να παρατηρηθούν θάνατοι ψαριών, ακόμα και αφού θα έχει τεθεί η αμμωνία υπό έλεγχο. Οι βλάβες που προκαλεί η αμμωνία είναι σχεδόν πάντα μη αναστρέψιμες, για αυτό και συστήνουμε το στρώσιμο του φίλτρου να μην γίνεται με χρήση ψαριών.
 Οι αλλαγές νερού σε καθημερινή βάση είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων της αμμωνίας, καθώς και η προσθήκη Ζεολίτη στο φίλτρο. Καλό θα είναι επίσης να μεταφέρετε τα ψάρια σε κάποιο ασφαλές ενυδρείο ώστε να μην ταλαιπωρηθούν, και να επιστραφούν στην κύρια δεξαμενή όταν τα επίπεδα της αμμωνίας έχουν επιστρέψει στο μηδέν. 
 Εάν έχετε υψηλό pH, μπορείτε να δοκιμάσετε να το χαμηλώσετε στο 7.0, καθώς αυτό επιφέρει μείωση και στην τοξικότητα της αμμωνίας. 
Η αμμωνία θα εξαφανιστεί από το ενυδρείο όταν το πρώτο στάδιο του κύκλου του αζώτου έχει ολοκληρωθεί, και στο φίλτρο έχουν αναπτυχθεί τα βακτήρια Nitrosomonas σε ποσότητες τέτοιες ώστε να καταναλώνουν την αμμωνία και να την μετατρέπουν σε νιτρώδες άλας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συμπτώματα συγκέντρωσης της Αμμωνίας
Αναπνοή από την επιφάνεια 
Θολά μάτια 
Ξεφτισμένο πτερυγίων 
Αδιάφορη συμπεριφορά
Η αυξημένη παραγωγή βλεννώδης 
Πιθανές εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία (αν υπάρχει εξαιρετικής τοξικότητας) 
 
Νιτρώδη

Τα Νιτρώδη (ΝΟ2) είναι επίσης τοξικά για τα ψάρια, αν δεν αφαιρεθούν ή δεν μετατραπούν κατά τη διάρκεια του κύκλου του αζώτου σε νιτρικά. Συγκέντρωση άνω των 1ppm πρέπει να αφαιρείτε με την πραγματοποίηση αλλαγών νερού σε καθημερινή βάση. Καλό θα είναι επίσης να μεταφέρετε τα ψάρια σε κάποιο ασφαλές ενυδρείο ώστε να μην ταλαιπωρηθούν, και να επιστραφούν στην κύρια δεξαμενή όταν τα επίπεδα των νιτρώδη αλάτων έχουν επιστρέψει στο μηδέν. 
 Η τοξικότητα των Νιτρώδη αλάτων εξαρτάται επίσης από το pH, και έτσι αν το pH πέσει κάτω από το 6.5, τα νιτρώδη που περιέχονται στο νερό, το νιτρώδες θα μετατραπούν σε νιτρώδες οξύ που είναι πολύ τοξικό για τα ψάρια. 

Συμπτώματα συγκέντρωσης νιτρώδη αλάτων
Αναπνοή από την επιφάνεια  
Νωθρότητα 
Το αίμα και τα βράγχια παίρνουν καφέ χρώμα 


Νιτρικά

Τα Νιτρικά άλατα (NO3) είναι το τελικό προϊόν της κύκλο του αζώτου, και είναι σχετικά μη τοξικό αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι προκαλέσει πρόβλημα. Το νιτρώδη άλας μετατρέπεται σε νιτρικό άλας από τα Nitrobacter, και η παρουσία νιτρικών σε ένα ενυδρείο γλυκού νερού δείχνει ότι η διαδικασία της νιτροποίησης λειτουργεί. 
Τα νιτρικά άλατα είναι ουσιαστικά πηγή τροφής για τα φυτά και την άλγη, οπότε αν τοποθετήσετε φυτά στο ενυδρείο σας, αυτά θα αρχίσουν να καταναλώνουν τα νιτρικά άλατα για να αναπτυχθούν. Σε πυκνοφυτευμένα μάλιστα ενυδρεία, παρατηρείτε έλλειψη νιτρικών και συχνά αναγκαζόμαστε να προσθέτουμε νιτρικά για να υπάρχει υγιή ανάπτυξη των φυτών μας.  
Αν παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οι αλλαγές νερού θα φροντίσουν ώστε να ξανακατέβει στα κανονικά επίπεδα. Μερικά είδη είναι πιο ανεκτικά από άλλες στα νιτρικά άλατα, αλλά μια καλό είναι να διατηρηθεί κάτω από τα 50ppm (mg / l).

Συμπτώματα της μεγάλης συγκέντρωσης νιτρικών αλάτων
Γενικά κακή υγεία 
Κακή ανάπτυξη 
Κακό χρώμα 
Μικρότερες αντοχές στις ασθένειες 


Η αμμωνία και τα νιτρώδη θα φτάσουν το υψηλότερο σημείο τους μέσα στις πρώτες 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη ενός νέου φίλτρου και συχνά θα το ακούσετε να το λένε και ως σύνδρομο νέου ενυδρείου. Για να πούμε ότι το φίλτρο μας έχει στρώσει θα πρέπει η αμμωνία και τα νιτρώδη να βρίσκονται σε μη μετρήσιμη συγκέντρωση στο ενυδρείο μας, χωρίς τη δικιά μας παρέμβαση (αλλαγές νερού ή προσθήκη Ζεολίτη).

Η τακτική συντήρηση του ενυδρείου, και ο σωστός καθαρισμός του φίλτρο θα αποτρέψουν την εμφάνιση προβλημάτων στη συγκέντρωση των στοιχείων αυτών.

Δείτε επίσης: 
Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

ro-man

Άρθρα

Οι πρώτοι επιστήμονες

Οι πρώτοι επιστήμονες

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνω...

Οι "πρωτομάστωρες"

Αν και έχει σε όλους μας αναπτυχθεί η αντίληψη ότι οι “...

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρ...

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός του ενυδρείου μας είν...

More:

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στους εορτασμού της π...

Εισβολή Nomura στην Ιαπωνία

Εισβολή Nomura στην  Ιαπωνία

 Ένας ¨τυφώνας μεδουσών¨ αναμένετε να πλήξη τα παράλια ...

More:

AquaZone

Επικοινωνήστε μαζί μας