Πρόσφατα άρθρα


1
Η νέα χρονιά ήρθε και έχει γίνει πλέον θεσμός η κοπή Περισσότερα...
1
  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που Περισσότερα...
1
Πέντε νέοι κοραλλιογενείς ύφαλοι ανακαλύφθηκαν στα Περισσότερα...
1
Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των Περισσότερα...
1
 Το Paracheirodon axelrodi γνωστό και ως Cardinal Tetra, είναι ένα Περισσότερα...

AquaHooby.GR News Letter

Καταχωρήστε το e-mail σας, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα όλα τα νέα μας.
Όνομα:
E-mail:

Δημοσκόπηση

Πόσο συχνά αλλάζετε τις λάμπες σας;
 

Φωτογραφίες

  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
  • AquaHobby .GR
AquaHobby.GR Αρθρα Βασικές γνώσεις
Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση δεδομένων ροής.

Βασικές γνώσεις

Η χημεία του νερού

Η χημεία του νερού σε ένα ενυδρείο είναι πολύ σημαντική για τα ψάρια. Ένα ενυδρείο είναι ένα κλειστό περιβάλλον, όπου τα πάντα επηρεάζουν τη χημεία του νερού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ας φανταστούμε το ενυδρείο μας ως μια απομόνωση, και ας βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση ενός ψαριού μας, ενός κρατούμενου δηλαδή. Είμαστε αναγκασμένοι να επιβιώσουμε μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο με άλλα 10-20 διαφορετικά από εμάς άτομα.

 

Υψηλές θερινές θερμοκρασίες

Το καλοκαίρι έχει έρθει πλέον για τα καλά και οι καύσωνες αν δεν έχουν έρθει ακόμα, είναι προ των πυλών. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας το καλοκαίρι, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο και τα ψάρια και τα φυτά που έχουμε στα ενυδρεία μας. 
Σε ένα τροπικό ενυδρείο, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα έπρεπε να ήταν πρόβλημα, μιας και αφού είναι τροπικό και τα ψάρια και τα φυτά θα έπρεπε να είναι συνηθισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν είναι όμως απολύτως σωστό. Στον Αμαζόνιο για παράδειγμα νερό φτάνει τους 30-32 βαθμούς κατά την διάρκεια της ημέρας, όμως θερμοκρασία αυτή το βράδυ πέφτει κατά πολύ μέχρι και 24-25. Στο ενυδρείο μας κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Αν φτάσει το νερό σε θερμοκρασία 30-32 το βράδυ δύσκολα θα πέσει κάτω από τους 28. 

   

Ο κύκλος του αζώτου - Αμμωνία , Νιτρώδη, Νιτρικά

Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ανάγκη για την ανάπτυξή και την επιβίωση τους, από ενέργεια και συστατικά τα οποία και εξασφαλίζουν από την τροφή τους. Εκμεταλλεύονται τα στοιχεία της τροφής, κατακρατούν ότι χρειάζονται, και αποβάλουν τα υπόλοιπα. Στην φύση, τα απόβλητα από τον μεταβολισμό της τροφής εκμηδενίζονται γρήγορα από το οικοσύστημα, με την βοήθεια των βακτηριδίων. Στο ενυδρείο μας όμως που η ποσότητα του νερού είναι περιορισμένη και μη ανανεώσιμη, το απόβλητα αυτά, μαζί με τα υπολείμματα της τροφής που δεν καταναλώθηκαν από τα ψάρια μας, θα έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. 

   

Όσμωση

Συχνά ακούμε τις εκφράσεις διάχυση, όσμωση, οσμωτική πίεση και αντίστροφη όσμωση όταν αναφερόμαστε στο νερό του ενυδρείου μας, και στο νερό που είναι κατάλληλο για τους ψάρια και τα φυτά που φιλοξενούνται μέσα σε αυτό. Είναι όροι που πρέπει να κατανοήσουμε –να θυμηθούμε καλύτερα μιας και τα έχουμε κάνει στην Χημεία του γυμνασίου- ώστε να κάνουμε την ζωή στο ενυδρείο μας καλύτερη, αλλά και να καταλάβουμε το γιατί και το πως πρέπει να “φτιάχνουμε” το νερό στο ενυδρείο μας.

   
Ζωνανός οργανισμός - DNA

Ζωντανός οργανισμός

Κάθε ζωντανός οργανισμός είναι ένα ανοιχτό σύστημα που ανταλλάσσει με το περιβάλλον ύλη και ενέργεια. Ο οργανισμός παίρνει με διάφορους τρόπους από το περιβάλλον όλες τις χημικές ουσίες που χρειάζονται για την σύνθεση του σώματός του, και αποβάλλει στο περιβάλλον τις ουσίες που δεν είναι πλέον χρήσιμες για τις λειτουργίες του.Επίσης ο οργανισμός παίρνει από το περιβάλλον ενέργεια σε κατάλληλες μορφές, την οποία χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει τις χημικές αντιδράσεις της σύνθεσης, για να κινηθεί, να ρυθμίσει την θερμοκρασία του κλπ. και τελικώς αποβάλλει ενέργεια στο περιβάλλον, κυρίως με μορφή θερμότητας.

   
(1 - 5)

Τρόποι στρωσίματος του φίλτρου.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να ετοιμάσουμε το φίλτρο μας ώστε να μπορεί να δεχτεί τον όγκο των ψαριών που έχουμε σκοπό να βάλουμε;

   
ro-man

Άρθρα

Οι πρώτοι επιστήμονες

Οι πρώτοι επιστήμονες

Από της αρχές του 18ου αιώνα τα βλέμματα των επιστημόνω...

Οι "πρωτομάστωρες"

Αν και έχει σε όλους μας αναπτυχθεί η αντίληψη ότι οι “...

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

Η Αμμωνία στα ενυδρεία.

  Από όλες τις παραμέτρους ποιότητας του νερού που επηρ...

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η συντήρηση του ενυδρείου μας

Η σωστή φροντίδα και ο καθαρισμός του ενυδρείου μας είν...

More:

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια από το The Ocean Project

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στους εορτασμού της π...

Εισβολή Nomura στην Ιαπωνία

Εισβολή Nomura στην  Ιαπωνία

 Ένας ¨τυφώνας μεδουσών¨ αναμένετε να πλήξη τα παράλια ...

More:

AquaZone

Επικοινωνήστε μαζί μας